Header afbeelding

Fysio-WFO

Welkom bij Fysio-WFO.

Gastvrijheid, zorg met een glimlacht en een goede sfeer staan centraal. Met een team van 6 fysiotherapeuten en 3 FysioSporttrainers kunnen we dankzij verschillende specialisaties aan ieders hulpvraag voldoen.

Dry needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandeltechniek, waarbij een zeer dun naaldje in huid en spier gestoken wordt. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van pijn in spieren (myofasciale pijn) waarin zich triggerpoints bevinden. Dry needling is gebaseerd op westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur. “Dry” duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in het triggerpoint. De werking van deze techniek is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond.

Wat zijn triggerpoints?  

Triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen in de spieren die niet meer ontspannen. Een triggerpoint kan bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtsverlies en pijnklachten veroorzaken. De pijn kan uitstralen naar een  verder gelegen gedeelte van het lichaam. Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels, die weer gegroepeerd zijn in verschillende grotere spierbundels. Bij een normale ruststand is een spiervezel noch uitgerekt, noch samengetrokken. Wanneer er een triggerpoint in de spier zit, dan blijkt dat de spiervezels in de rusttoestand in een spierbundel meer samengetrokken zijn. Op deze punten is de spierspanning dus hoger en blijven de spiervezels zelfs in rust samengetrokken. Dit is te voelen als een harde streng of strakke band in de spier. In deze streng ontstaat een lokale verdikking, waar ook de pijn het hevigst gevoeld wordt. Dit punt heeft  slechte doorbloeding, waardoor afvalstoffen zich ophopen. En dit punt wordt nu het “triggerpoint” genoemd.

Enkele oorzaken van het ontstaan van triggerpoints

  • Overbelasting van spieren door het herhaaldelijk uitvoeren van één dezelfde beweging, zelfs als ze maar een kleine belasting vergen.
  • Als spieren langdurig statisch aangespannen worden.
  • Als spieren gedurende een langere tijd onbeweeglijk of inactief zijn, dit bevordert het verstijven en verzwakken van spieren.
  • Overbelasting van spieren door kortdurende zware inspanning (bijv. zwaar tillen, sporten, in de tuin werken)
  • Overbelasting van spieren door een verkeerde (werk)houding
  • Stress, dit brengt het lichaam in een verhoogde staat van paraatheid. Dit leidt tot een verhoogde spierspanning waardoor triggerpoints sneller kunnen ontstaan
  • Plotselinge schokken, valpartijen en botsingen. Verkeerde standen van gewrichten en wervels.

Wat wordt gevoeld tijdens een dry needling behandeling?

De steriele naaldjes die voor dry needling gebruikt worden, zijn heel dun. Het zijn dezelfde naaldjes als die bij acupunctuur gebruikt worden. Nadat de therapeut de strakke band en het triggerpoint gelokaliseerd heeft, wordt het naaldje snel door de huid geprikt. Dit is nagenoeg pijnloos. Daarna brengt de therapeut het naaldje door de spier naar het triggerpoint toe; dit is een niet pijnlijk, dof gevoel. Als de punt van het naaldje het triggerpoint bereikt, reageert de spier met een Local Twitch Response. Dit voelt als een elektrisch schokje. De therapeut beweegt het naaldje op en neer om zoveel mogelijk vezeltjes van het triggerpoint los te maken. Ook kan de uitstralende pijn gevoeld worden, die door het triggerpoint veroorzaakt wordt. Dry needling is dus geen pijnvrije behandelmethode.

Een ander fenomeen dat soms kan optreden tijdens de behandeling is een zogenaamde vegetatieve reactie: men wordt ineens zweterig of rillerig, misselijk of wat zweverig in het hoofd. Deze reactie is, hoewel onplezierig, van voorbijgaande aard. Omdat er een vegetatieve reactie kan optreden, zal er altijd in liggende houding behandeld worden.

Waar moet men op letten?

Er kunnen bij dry needling soms kleine bloedinkjes optreden. Dit is op zich ongevaarlijk omdat het gaatje zo klein is dat het bloed vrijwel direct weer stolt. Als u bloedverdunners gebruikt is het wel belangrijk dat u dit aan uw therapeut doorgeeft, aangezien hierdoor de bloedstolling trager kan werken.

Wat voelt men na een dry needling behandeling?

Na de behandeling kan de spier flink gevoelig, stijf of beurs (“blauwe plek-gevoel”) aanvoelen. De eerste uren is dit het meest. Aanspannen van de net behandelde spieren is dan gevoelig. Na een nachtrust voelt het al een stuk beter, maar kan nog wel beurs aanvoelen. De napijn neemt geleidelijk af en kan tussen de 1 en 5 dagen duren. Daarna treedt een merkbare verbetering op, met name de eerder ervaren uitstralende pijnklachten nemen (aanzienlijk) af. De beweeglijkheid neemt juist toe, doordat de spier meer ontspannen is. Ook kan men verbetering ervaren in kracht en coördinatie. Het uithoudingsvermogen van de spier neemt toe, omdat hij minder snel moe wordt. Andere effecten die regelmatig genoemd worden zijn een toename van de eigen energie en een gevoel van algehele ontspanning.

Informatie
In onze praktijk wordt dry needling toegepast door Annette Bleeker, (fysiotherapeut, manueel therapeut). Fysiotherapeuten zijn in Nederland bevoegd deze techniek toe te passen, mits de therapeut hiervoor een erkende opleiding heeft gevolgd. Annette Bleeker heeft deze opleiding gevolgd bij de Myofasciale Pijn Seminars te Groningen. Deze opleiding werkt nauw samen met De Myopain Seminars in Bethesda, MD, USA.
Aangezien dit een vrij nieuwe behandeltechniek is in Nederland willen wij iedere patiënt die met dry needling wordt behandeld goed voorlichten. Leest u daarom bovenstaande helemaal door. Mocht u nog vragen hebben over deze behandeltechniek dan kunt u bellen of mailen.

Fysio-WFO
Europasingel 118
1693 GV Wervershoof
0228-582270
e-mail: info@fysio-wfo.nl
www.fysio-wfo.nl